donderdag 23 oktober 2014

Wolf (Zoogdier)


Wolf

De wolf behoort tot de hondachtigen en is de voorouder van de honden die we nu thuis hebben. Het is een sociaal dier dat in groepen leeft. De groep bestaat uit een ouderpaar en hun jongen en wordt een roedel genoemd. Vaak bestaat de roedel uit vier tot acht dieren.De wolf is een schuw dier dat jaagt op bijvoorbeeld herten, reeën, of biggen van wilde zwijnen. De prooi moet relatief makkelijk te vangen zijn en veel voedsel bieden. Per dag eet hij zo'n 4 - 5 kg vlees. Om aan voldoende voedsel te komen hebben wolven een territorium van zo'n 250 vierkante kilometer nodig.
het leven van cheeta
Als wolven ongeveer twee jaar oud zijn verlaten ze de familie en gaan ze opzoek naar nieuw leefgebied en een partner. Daarbij kunnen ze flinke omzwervingen maken.

De jacht
Jagen is heel belangrijk voor de wolf. Wolven hebben goed ontwikkelde zintuigen: hun scherpe gehoor, uitstekende reukvermogen en allesziende ogen. Ze kunnen bijna helemaal om zich heen kijken. Wel in een hoek van 270 graden. De mens kan maar 100 graden om zich heen kijken. 
Wolven zijn roofdieren die vooral in de winter in groepen jagen, zodat zij groot wild als herten, rendieren en elanden kunnen vangen. In de zomer jagen zij meestal alleen op kleinere dieren zoals knaagdieren en vogels. Ook eten ze wel plantaardig voedsel zoals bessen.

een zeekoe eet 100 kiloTijdens de jacht worden wolven worden aangevoerd door de leider. Hij maakt zijn rang duidelijk door zijn staart hoger te houden dan de andere. En beginnen ze met de jacht, Een zware jacht kan zich over 35 km uitstrekken. 
Wolven hebben een enorm goede reukzin, en kunnen hun prooi al van op 3 km afstand ruiken. Ze dringen zich op elkaar, neus tegen neus, met een opgewonden, kwispelende staart en gaan dan hun prooi vangen. Ze doen dat heel rustig en komen pas in actie als de prooi probeert te vluchten.







De voortplanting
Wolven paren meestal in de winter als de dagen weer langer gaan worden. De jongen worden dan twee maanden later in de lente geboren.
De mannetjes kunnen paren als de 3 jaar zijn en de vrouwtjes vanaf hun tweede jaar. Wolvenpaartjes blijven bij elkaar. De vrouwtjeswolf die loops is, gaat met het mannetje spelen en daagt hem uit. De belangrijkste wolven in de groep paren het eerst en die houden de andere wijfjes tegen om welpjes te krijgen zodat het aantal dieren aangepast blijft aan de hoeveelheid beschikbare prooien. Wanneer er een overvloed aan voedsel is, kunnen sommige vrouwtjes zich ook voortplanten. Op deze manier beïnvloeden de wolven de grootte van de groep.Zes weken na de paring, gaat het zwangere vrouwtje opzoek naar een grot, een holle boomstam of een ondergronds hol. Hier zullen de welpen geboren worden. De andere wijfjes helpen om het hol voor te bereiden en huilen bij het hol alsof ze de moeder willen aanmoedigen. 






De welpen van wolven


De welpen worden in het voorjaar geboren na een draagtijd van ongeveer 63 dagen. De wolvin krijgt dan vier tot zeven welpen. Deze jonge wolfjes zijn dan nog heel klein, blind en kaal. Ze zijn hulpeloos en en helemaal afhankelijk van de moeder. In het begin gaat al meer dan de helft (60 %) dood. Maar een paar welpen worden ouder dan één jaar, omdat ze te zwak zijn of doordat zij prooi zijn voor bijvoorbeeld beren en arenden.

Arend


Bij de geboorte wegen de welpen ongeveer 450 gram. Na twee weken gaan de ogen van de welpjes open. Ze kunnen dan al een beetje lopen en klimmen in het nest over elkaar heen. Wanneer ze drie weken oud zijn, verlaten ze al voor de eerste maal het nest. Andere wolven drommen snel om hen heen zodat ze kennis kunnen maken: ze zijn dan heel vriendelijk. Naarmate de welpen groeien, komen verschillende wolven hen helpen met voedsel brengen. Zo helpt de hele roedel met het verzorgen van de welpjes. Ze leren ook de gebaren en de geluiden van hun groep doordat de wolven met de welpen samen spelen. Zo leren ze hun eigen plaats in de wolvengroep. Na ongeveer vijf weken gaan de welpen ook vlees eten. De wolven kauwen het vlees is voor en braken het op voor de welpen. Nadat ze ongeveer acht weken bij hun moeder gedronken hebben worden ze naar een grotere plaats gebracht het spenen (6 tot 8 weken) worden zij door hun moeder van het nest naar een grotere plaats gebracht. Na vijf maanden mogen ze met de oudere wolven mee. 

Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?

De wolf loopt juist meestal weg voor de mens, in plaats van dat hij de mens aanvalt. Alleen wanneer de wolf last heeft van hondsdolheid (een ziekte) kan het zijn dat hij de mens aanvalt of als hij zichzelf of zijn jongen wilt beschermen.
Wel kan de mens schade krijgen door de wolf. De wolf kan bijvoorbeeld schapen, kippen aanvallen van de mens. De mensen vonden wolven vroeger daarom heel hinderlijk. Eigenlijk is de wolf dus helemaal niet zo gevaarlijk voor de mens. Als we hem gewoon met rust laten en zijn welpen ook, is er niets aan de hand.







Waarom wolven huilen. 
Wolven zijn, evenals honden, sociale wezens. Het zijn groepsdieren Als ze verliefd of eenzaam zijn, uiten ze hun verlangens onder de hemel vol sterren. De schoonheid van het wolven lied komt het mooiste tot zijn uiting tijdens de paartijd als een verliefd stelletje huilen ze in een heldere winternacht. Wolven huilen zeker niet om mensen een plezier te doen en evenmin om hun prooi angst aan te jagen. Ze verheffen hun stem om contact te krijgen met andere wolven. Als een troep op jacht is, dient het huilen als contactmiddel om afdwalende leden bij elkaar te brengen en te houden. Eenzame wolven laten hun stem horen in de hoop vriendelijke soortgenoten te ontmoeten, of om vijandelijke andere wolven, die hun territorium verdedigen, te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Powered By Blogger