Pagina's

Pagina's

Zebra

Hoe leven de zebra’s
De zebra’s leven in een hechte familiegroep met een maximale grootte van 15 stuks. Zo’n groep bestaat uit één tot zes merries, samen met hun veulens met aan het hoofd een hengst. Veranderingen in de groep worden alleen veroorzaakt door het zelfstandig worden van de jonge dieren. Vruchtbaar  geworden jonge merries worden door vaderhengst uit de groep gejaagd of door andere hengsten uit de groepen afgescheiden om weer een nieuwe groep te vormen. Overblijvende hengsten gaan een solitair leven leiden of vormen samen een groep, die ook weer een eenheid vormt. In de zebrakudden is altijd agressief gedrag te zien. De hengsten gaan op hun achterpoten staan, trappen elkaar en proberen elkaar in delen van het lichaam te bijten. Zoals bij bijna alle in gemeenschappen levende dieren gaat het hier om het bepalen van de heerschappij en de rangorde. Er wordt niet gevochten om zwaar te verwonden. Met behulp van lichaamstaal wordt b.v. uitgedaagd en zich overgegeven

Uiterlijkheden

Gewicht :               250 kg.
Lengte / hoogte :   120 cm.
Maximale leeftijd :  28 jaar


Waarom hebben zebra’s strepen ?

Een zebra onderscheidt zich van andere paardachtigen door zijn strepen. Over de vraag waarom een zebra strepen heeft is veel discussie geweest Men is tot de conclusie gekomen dat deze strepen een signaalfunctie (herkenning binnen de groep) hebben, maar ook een camouflerende werking. Men meent dat op de vlakten waar de zebra leeft het silhouet van het dier verstoord wordt dankzij de verhitting van het aardoppervlak. Hierdoor ontstaat trillende lucht, waardoor de gestreepte zebra in het landschap niet goed meer te zien is.




Zebra’s en hun kinderen



Wanneer de wijfjes bronstig zijn trekken zij de aandacht van de hengst door herhaaldelijk de bek te openen. De buikomvang van de merrie zegt niets over hoever de dracht gevorderd is. Een pasgeboren veulen weegt 30 – 35 kilo, maar na een maand al 50 kilo. De strepen van het jong zijn na de geboorte lichtbruin, maar na de eerste maand verkleuren ze tot de karakteristieke huidtekening van zwarte strepen op een witte achtergrond. Ofschoon de veulens nauwelijks enkele dagen oud al aan het gras beginnen te knabbelen en volmaakte graseters zijn voordat ze twee weken oud zijn, blijven de moederdieren hen met melk voeden tot ze wederom ongeveer 6 maanden drachtig zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten