Pagina's

Pagina's

LEEUW

De leeuw is een groot roofdier. Hij heeft een soepel lichaam waarmee hij vele dingen kan. Hij rent 80 KM/uur Ook kennen we de leeuw door zijn kracht en woest gedrag, daarom noemen we de leeuw ook wel de “Koning de dieren”. De leeuw behoort bij de katachtige. Die katten familie kun je in twee groepen delen: de kleine en de grote katachtigen. Bijvoorbeeld een poes is van de kleine katachtigen en een tijger van de grote katachtigen. Ze hebben dus vele dingen gemeen, een ruwe tong kunnen hun nagels intrekken. De leeuw is een zoogdier met een mooie vacht, het zijn goede jagers. Zijn sterk gespierde lichaam heeft een flexibele ruggengraat, maar de staart is een heel belangrijk onderdeel van zijn lichaam. Met de staart houd hij zich in balans of hij nu rent, loopt, klimt of zwemt.  Zwemmen doet hij alleen in een noodgeval, want net zoals de kat houd hij niet van water.  

Wat doen leeuwen nog meer overdag?
Overdag doen leeuwen vaak niks. Ze rusten, 
en slapen ongeveer 20 uur per dag. Als ze in de overige 4 uur wakker zijn spelen en paren ze. Leeuwen communiceren vooral met gebrul. Het gebrul is vaak tot kilometer verder te horen.

Een leeuw heeft scherpe tanden om het vlees goed te kunnen verscheuren. De poten zijn sterk en hebben veel grip. De achterpoten zijn ook stevig om ver te kunnen springen. De gespierde staart wordt gebruikt wanneer de leeuw in achtervolging op een prooi is. De manen van een leeuw kunnen variƫren van kleur. Van lichtgeel tot zilvergrijs en van geelrood tot donkerbruin.



De Welpen
Welpen zijn de jongen van de leeuw. De leeuw is een zoogdier. Een leeuw is ongeveer 15 weken in verwachting. Als ze merkt dat haar welpen geboren wordt, verlaat ze de groep. Ze zoekt dan een veilige en rustige schuilplaats. Daar worden de welpen geboren. Bij de leeuw worden er per geboorte 2 of 3 welpen geboren. Een welp welp bij de geboorte weegt bij de geboorte meestal tussen de 1-2 kg. Na de geboorte zijn ze blind en hebben een gevlekte vacht. Als hun moeder gaat jagen verstopt ze haar jongen, die zie je haast niet tussen het hoge gras, struiken en bomen. De welpen groeien zeer snel, en zijn erg behendig. Ze kunnen al kruipen voor hun ogen open gaan, ook leren ze zich snel te blazen (Zoals een kat sist, maar dan wat luider)  om zich te verdedigen. Als de welpen wat groter zijn laat de moeder haar jongen niet meer alleen, omdat ze dan te snel weglopen. Bij gevaar pakt de moeder haar jongen bij de lurven, die zitten in hun nek. Zo brengt ze dan haar jongen op een veilige schuilplaats. Borstel het paard regelmatig om de huid te verzorgen.

De leeuwin
Zoals ik al verteld heb jagen vooral de leeuwinnen. Een jagende leeuwin kan een top snelheid van 60 km per uur bereiken. Dat klinkt snel maar is niet zo, vele prooien van haar lopen harder. Neem nou de gazelle als die rent kan die  80 km per uur bereiken. Daarvoor hebben ze bedacht om samen te werken met elkaar om een prooidier te kunnen vangen. 
Na een tijdje gaan de leeuwinnen jagen en laten de welpen bij de slechtste jager achter. 
Een soort oppas voor de jongen als de  moeder voor de kost zorgt. De leeuwinnen hebben een apart territorium (gebied dat hun hebben veroverd) waar leeuwen op bezoek komen. Als een moeder dood gaat neemt de dochter het territorium over. De leeuwinnen zijn heel sociaal tegen elkaar, ze jagen samen en delen alles: grond, prooi en de leeuwen. De leeuwinnen zogen hun jongen ook gezamenlijk en helpen elkaar als iemand gewond is. De leeuwen en leeuwinnen hebben ook beslist wie het eerst mag eten: allereerst de leeuwen, dan de leeuwinnen en tenslotte de welpen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten