Pagina's

Pagina's

dinsdag 29 april 2014

Voortplanting van jachtluipaard

.



Wanneer een vrouwtje krols is (één maal in de drie weken), dan zoeken meerdere mannetjes haar gezelschap. Zij laat zich meestal maar door één uitverkorene dekken. Daarmee is de rol van het mannetje uitgespeeld. Het vrouwtje zorgt alleen voor de jongen, die ruim een jaar van haar afhankelijk blijven. In gevangenschap werden tot voor enkele jaren geen jachtluipaarden geboren. Door betere inzichten in hun natuurlijke leven is men er achter gekomen dat mannetjes en vrouwtjes, die voortdurend in elkaars nabijheid verkeren, elkaar als nestgenoten gaan beschouwen en de seksuele belangstelling voor elkaar verliezen.

Door de mannetjes en vrouwtjes het grootste deel van het jaar gescheiden onder te brengen slagen verschillende dierentuinen in de wereld er nu in jachtluipaarden tot voortplanting te brengen. Een jachtluipaardengeboorte is echter nog steeds een bijzondere gebeurtenis in de dierentuin. De eerste jachtluipaarden die in Nederland werden geboren kwamen in 1972 ter wereld in het Safaripark Beekse Bergen. Sindsdien zijn er daar tot 1985 30 geboren waarvan een deel inmiddels zijn weg heeft gevonden naar dierentuinen over de hele wereld. Daarna is er een hele tijd niets gebeurd in het Safaripark. Door nog nieuwere ontdekkingen is er in maart 1998 voor het eerst in dertien jaar weer een nest van 4 jachtluipaarden geboren en in mei 1999 waren er 3 nesten van in totaal 12 jachtluipaarden.



Tegenwoordig werken dierentuinen in Nederland en daarbuiten meer en meer samen in fokprogramma's. Poezen uit de ene tuin gaan naar katers uit een andere tuin om gedekt te worden. Zo kan men inteelt in eigen groep voorkomen en bovendien blijken deze ontmoetingen met volkomen "vreemde" partners stimulerend te werken. Pasgeboren jachtluipaarden hebben lange grijze haren op hun rug en zij kunnen hun nagels nog intrekken. De haren verdwijnen tezamen met de mogelijkheid om de nagels in te trekken wanneer ze ongeveer een half jaar oud zijn.