Pagina's
▼
Pagina's
▼
dinsdag 24 december 2013
donderdag 21 november 2013
leefgebied CHEETA
Leefgebied
Een cheeta leeft in struikgebieden en savannen: een grote grasvlakte met weinig bomen. Voor een cheeta is het belangrijk dat het landschap open genoeg is zodat hij lekker kan rennen. Er moeten ook plekjes zijn waar hij zich kan verstoppen voor zijn prooi.Uiterlijk
De cheeta is een echte krachtpatser. Dat moet ook wel, want de cheeta is het snelste landzoogdier ter wereld. Een cheeta herken je aan zijn zwarte stippen en 'traansporen'. De stippen zijn anders dan die van een luipaard. Een luipaard heeft een cirkeltje zwarte vlekjes met bruin in het midden. Een jaguar is een nóg grotere kat. Deze katachtige heeft nog grotere cirkeltjes met bruin en extra zwarte vlekjes in het midden.Aanvallen
de jacht
Bedreigd
De cheeta wordt steeds zeldzamer. De jacht op de vacht van cheeta's is verboden. Ook is het doden van cheeta's in steeds meer Afrikaanse landen verboden. Jammer genoeg verdwijnt er steeds meer van het leefgebied van de cheeta, waardoor hij steeds zeldzamer wordt!zondag 3 november 2013
Hoe beweegt een chita
Alles in zijn bouw is aangepast aan zijn jachtwijze: nog harder rennen dan de snelste antilopen. De cheeta is niet sterk: hij kan alleen kleine antilopen aan. beet van een tarantula doet ongeveer net zo zeer als een bijensteek.
Ook kan hij zich nauwelijks verweren tegen andere roofdieren, die op zijn prooi uit zijn. De jachtwijze van de chita kost veel energie. Veel missers kan het dier zich niet veroorloven.
skelet van cheetaJonge mannetjes werken vaak samen bij de jacht. Zulke dieren hebben het meeste succes.
Jacht van een Chita
Jacht van een Chita
Na het doden van de prooi, dient er snel gegeten te worden. Al heeft de chita rust nodig om uit te rusten voordat ze met eten kan beginnen. Omdat de chita niet sterk is, wordt haar prooi vaak afgepakt door sterkere roofdieren.
Gebieden waar geen andere grote roofdieren te vinden zijn de voorkeur. Op het land van boeren zijn veel minder leeuwen en hyena's. Het nadeel hiervan is dat boeren veelal geen roofdieren op hun land willen hebben worden veel chita 's doodgeschoten.
De chita is geen luipaard - verschillen
De chita is geen luipaard - verschillen
verschil de vacht De luipaarden worden vaak verward. Waarschijnlijk komt dit door het vlekkenpatroon. Ook de naam kan verwarrend zijn (jachtluipaard/luipaard). Er zijn echter een aantal zichtbare verschillen tussen de chita en de luipaard. Het meest opvallende aan de chita zijn de traanstrepen vanuit de ooghoeken naar de hoek van de bek - de zogenaamde "traanstrepen". Deze ontbreken bij de luipaard. De vacht van de cheeta heeft dichte, ronde zwarte vlekken terwijl de vlekken van de luipaard voor het merendeel open vlekken (rozetten) zijn.
Een ander belangrijk verschil is de lichaamsbouw. De luipaard is veel gespierder en dus krachtiger met kortere poten dan de cheeta waardoor de luipaard in staat is een gedode prooi mee de boom in te slepen. Een cheeta kan dat niet.
de snelheid van een cheeta!
